Фустаните за деверици речиси секогаш се исти, или барем се изработени од ист материјал и во иста боја, што прави тие девојки да се разликуваат од останатите гости.

Фустаните за деверици речиси секогаш се исти, или барем се изработени од ист материјал и во иста боја, што прави тие девојки да се разликуваат од останатите гости. Денес модните дизајнери заработуваат многу од ова, но доколку мислите дека овој обичај настанал од некоја симпатична приказна, тогаш мора да ви кажеме дека се лажете.

Неколку идеи и совети за првиот танц на младоженците >>

Девериците во исти фустани за прв пат почнале да се појавуваат кај старите Римјани, а тие не само што носеле иста облека, туку биле облечени исто и како невестата. Додека денес невестите имаат други проблеми, во минатото тие се соочувале со многу страшни предизвици. Невестата и младоженецот многу се плашеле од зли духови, па девериците биле задолжени да им го одвлекуваат вниманието на тие духови кои би можеле да им ја уништат свадбата и животот на идниот брачен пар.

Дури во викторијанската доба жените можеле да се опуштат и да се облечат поразлично од девериците, без страв од демони. Среќа што денес уште немаме вакви грижи. Која невеста би сакала да види уште неколку девојки облечени исто како неа?

Еве од каде да го купите невестинскиот фустан кој е хит на Инстаграм >>


Booking.com