На ист начин на кој девојките се натпреваруваат која има поголеми гради, така и припадниците на машкиот пол се сметаат за поголеми доколку должината на половиот орган им е поголема.

Од тука и вечната дилема – дали големината навистина е важна?

Но ако ги прашате античките и ренесансните вајари, големината очигледно не е важна бидејќи ниту еден позната статуа од тоа време не може да се пофали со голем пенис. 

Ова е една од ретките статуи, но на неа е претсавен сатир, половина човек, а половина животно кое постојано го следело Дионис, богот на виното и грозјето во старогрчката митологија

Но зошто е тоа така? Одговорот е многу едноставен:

Фалењето со големината на полниот орган потекнува од поново време, додека во времето од кое датираат споменатите статуи се сметало дека големиот пенис имаат само мажите кои се глупи и похотни, дека немаат со што друго да се пофалат, додека оние со помали полови органи се сметаат за порационални и поинтелигентни. Се верувало колку е помал пенисот, толку повеќе неговиот сопственик ќе мисли со „своја глава“ (?).

Од тука никој не се фалел големината на пенисот, за разлика од денес, кога големината се смета за важна (или барем така се мисли) особено во светот на мажите.

 

 


Booking.com