Изборот на поза во сексот, верувале или не, ја зголемува можноста да зачнете дете според полот којшто го сакате, но граници за тоа нема. Генерално, постојат два вида хромозоми кои се одговорни за одредување на полот на детето.

X хромозомот е одговорен за зачнување девојче. Сперматозоидот кој во себе го носи тој хромозом е многу поголем и побавен, но затоа е поиздржлив и живее подолго. Хромозомот Y е одговорен за зачеток на машко дете. Сперматозоидите кои го носат овој хромозом се мали и многу брзи. Тие експресно стигнуваат до јајниците, но „маната“ им е што не живеат долго. Тоа значи дека доколку сакате да зачнете девојче, продолжете го патот на сперматозоидите.
X сперматозоидите се издржливи и им треба повеќе време со кое би дошле до јајниците, затоа тие ќе опстанат на подолг пат, а Y сперматозоидите нема да издржат. Значи, за зачеток на женско дете, обидете се оргазмот на вашиот партнер да биде што подалеку од матката.

Сексуалните пози кои се најдобри за девојче се мисионерска и седечка со нозе обвиткани околу партнерот. Таквите пози не дозволуваат длабока пенетрација. За машко дете, спротивно. Ејакулацијата на мажот треба да биде поблиску до матката.

Препорачливи се пози во кои доминира жената. Во момент на оргазам, жената треба да овозможи што подлабоко да продре пенисот до матката. Уште една важна работа: жената треба да доживее оргазам пред мажот, што ќе ја промени pH вредноста на матката, а тоа одговара на Y сперматозоидот одговорен за машко дете.

 


Booking.com