Според најновите истражувања, колку сте паметни зависи од интелигенцијата на вашата мајка, без разлика дали тоа ви се допаѓа или не.

inteligencija

Според најновите истражувања, колку сте паметни зависи од интелигенцијата на вашата мајка, без разлика дали тоа ви се допаѓа или не.

Познато е дека жените имаат ХХ хромозоми, а мажите XY хромозоми и тие се одговорни за пренесување на генот. Ова истражување тврди дека интелигенцијата доаѓа од тие значајни X хромозоми, а земајќи во предвид дека нашите мајки имаат XX хромозоми, постојат два пати поголеми шанси вашата интелигенција да потекнува од нив.

Мудрост, успешност, пречувствителност... Со која карактеристика ги привлекувате останатите луѓе кон вас >>>

Откриено е дека мајките играат значително важна улога во негенетскиот дел на интелигенција, а одредени студии сугерираат дека поврзаноста на мајката и детето е блиско поврзана со интелигенцијата. Истражувањето исто така утврдило дека генетиката не е единствен фактор кој лијае на интелигенцијата. Имено, се смета дека само од 40% до 60% од интелигенцијата е наследно и дека на другиот дел влијае окружувањето.

Постои ли вечната љубов? Еве што вели хороскопот ...>>>

Секако, ниту улогата на таткото во развојот на интелигенцијата на детето не е занемарлива.

barate

loading...


МОЖЕБИ ЌЕ САKАТЕ ДА ГО ВИДИТЕ И ОВА

 

ПОПУЛАРНО


Booking.com

 

ШТО МИСЛИТЕ ЗА ОВА?