Салатата е идеален оброк за сите што внимаваат на исхраната бидејќи зеленчукот што се користи за нивната подготовка содржи малку калории.

Она на што треба да се внимава се маслата и сосовите кои се додаваат, а кои можат да бидат прилично калорични. Според тоа, внимавајте при подготовката на вашата салата и избегнувајте ги непотребните маснотии (на пр. користете маслиново масло, наместо обично). Исто така, важно е да не додавате мрсни сирења и да внимавате на комбинациите на намирници, на пример да не додавате во исто време месо и тестенини, компир, лебни трошки и сл.

РАМСТЕК САЛАТА

Состојки:

- Јунешка плешка - 0.30 kg
- Свежа тиквичка - 30 g
- Црвена пиперка - 30 g
- Жолта пиперка - 30 g
- Шампињони - 30 g
- Мотовилац - 20 g
- Зелена салата - 50 g
- Црвен радич - 30 g

Зачини по желба: бибер, сол, маслиново масло, магданос, мајчина душица, балсамико

Подготовка:

Лиснатиот зеленчук се чисти, мие и се кине на прачиња. Тиквичките и пиперките се чистат и сечкаат на ленти. Шампиљоните се чистат, мијат и сечкаат. На маслиново масло се пропржува рамстекот (парче месо од јунешка плешка без коска) и се сече на ленти. На истото маслиново масло се пропржуваат и шампињоните, се додаваат пиперките, а потоа и тиквичките. Се зачинува со бибер, сол и балсамико. Пропржениот зеленчук и парчињата месо се сервираат врз искинатите листови салата, се прелива со маслиново масло и се украсува со свежи билки.

Премини на следната страна >>

barate


МОЖЕБИ ЌЕ САKАТЕ ДА ГО ВИДИТЕ И ОВА

 

ПОПУЛАРНО


Booking.com

 

ШТО МИСЛИТЕ ЗА ОВА?