Кај еден мудрец дошла млада, убава девојка, целата облеана во солзи.

 1 dusha

Кај еден мудрец дошла млада, убава девојка, целата облеана во солзи.

- Што да правам? – низ солзи прашала таа. Секогаш се обидувам да се однесувам добро со луѓето, никого не повредувам, помагам со што можам. И покрај тоа што со сите сум добра, често наместо благодарност и почит, добивам навреди и иронични насмевки. Дури некои се однесуваат отворено непријателски со мене.

За ништо не сум виновна и се е толку неправедно и навредливо!

Посоветувајте ме што да направам!

Мудрецот ја погледнал со насмевка и рекол: „Соблечи се гола и прошетај така низ градот!“

Полудевте ли?! - одговорила девојката.

1 dusha

- Ете гледаш!- се насмевнал повторно мудрецот. Да го покажеш голото тело пред луѓето се срамиш. Зошто тогаш одиш по светот со гола душа? Таа е отворена како оваа врата. Секој што ќе посака влегува во твојот живот и ако ги гледа твоите добри страни како одраз на сопствените пороци, тој се труди да те навреди, оклевети, понижи. Не секој има храброст да признае дека некој е подобар од него. Еве земи на пример, погледни ги овие прекрасни цветови! Многу години се грижам за нив и постојано ги поливам, но ни еднаш не сум видел како распукуваат нивните пупки, макар што после тоа се насладувам на убавината и мирисот на секое од нив. Биди како цвет, откриј го срцето пред луѓето, но прави го тоа бавно и неприметно.

barate

loading...


МОЖЕБИ ЌЕ САKАТЕ ДА ГО ВИДИТЕ И ОВА

 

ПОПУЛАРНО


Booking.com

 

ШТО МИСЛИТЕ ЗА ОВА?