ban2

Еден од задолжителните ритуали е оној кога невестата го фрла бидермаерот на нејзината свадба.

 bidermaer

Еден од задолжителните ритуали е оној кога невестата го фрла бидермаерот на нејзината свадба. Па, се верува дека девојката која ќе го фати ќе има среќа во љубовта и дека брзо ќе се омажи. Корените на овој обичај потекнуваат од далечното минато, кога се верувало дека невестата носи среќа, што е вистина и денес, но не во толкави размери. Во средновековна Англија, венчавките не биле толку скапи како што се денес  се сметало дека венчаницата им носи среќа на немажените девојки, па немажените гостинки ја допирале невестата, односно нејзиниот фустан, за и тие да се омажат наскоро. За да го избегнале постојаното допирање на нивната венчаница, невестите почнале да фрлаат букет цвеќе.

bidermaer

Симболиката била убава затоа што цвеќето означувало плодност речиси во сите култури. Благодарејќи на овој трик, допирањето на невестата и нејзиниот фустан исчезнало.

barate

 

loading...


МОЖЕБИ ЌЕ САKАТЕ ДА ГО ВИДИТЕ И ОВА

 

ПОПУЛАРНО


Booking.com

 

ШТО МИСЛИТЕ ЗА ОВА?