Има ли нешто поубаво од сочна, свежа лубеница во топол летен ден? А за да изберете совршено свежо овошје ќе ви послужат овие четири совети. 100% нема да погрешите!

lubenica 1

Иако од надвор изгледа одлично, се случува внатрешноста на лубеницата да разочара. Со овие трикови веќе нема!

lubenica 2
 
Лубеницата пресечена на половина, која служи како пример во продавниците, никогаш не треба да биде единствен критериум за купување лубеница. Имено, неупатеноста во основните карактеристики на свежа и зрела лубеница неретко завршува со разочарување откако ќе се вратиме дома и ќе ја вкусиме. Но, со неколку правила лесно меѓу толпата зелени лубеници ќе ја пронајдете онаа сочна и блага:
lubenica 3 

1. Шарите на лубеницата ја откриваат нејзината возраст, па секогаш бирајте ја онаа со посветли шари, бидејќи тие се позрели и со самото тоа повкусни и посочни. Освен тоа, страната на која лубеницат лежела на земја треба да биде жолта, а белата или светло зелената боја се знаци на недоволно зрел плод.

2. Обрнете внимание на тежината на лубеници. Доколку за големината е неочекувано лесна, значи дека содржината е сува и нема доволно сок. Значи, бирајте потешка лубеници во однос на нејзината големина.

lubenica 4

3. Доколку лубеницата има петелка и таа може да биде мерка на свежината. Имено, извртената петелка е знак за зрела и свежа содржинина.

4. Звукот на сочната лубеница треба да одѕвонува, а не да биде тап. Затоа, земете ја во вашите раце и со прсти чукнете по неа од сите страни. Ако звукот е тап, не ја купувајте.

lubenica 5

barate

 


МОЖЕБИ ЌЕ САKАТЕ ДА ГО ВИДИТЕ И ОВА

 

ПОПУЛАРНО


Booking.com

 

ШТО МИСЛИТЕ ЗА ОВА?