Околу 385 милиони деца во светот живеат во екстремна сиромаштија соопшти Фондот на ОН за деца (Уницеф) и Светската банка.

Во извештајот н Уницеф се наведува дека речиси една петтина од децата на земјите во развој живее во екстремна сиромаштија, а оваа фотографија е уште еден доказ дека ситуацијата е и повеќе од алармантна.

Шокантната фотографија од малото девојче како пие валкана вода од бара во центарот на градот стана вирална и предизвика жолчна расправа во Аргентина и Јужна Америка. Девојчето кое е на три годишна возраст за време на топлотниот бран во аргентинскиот град Посадас клечи на колена и како куче пие вода од бара на улицата. Фотографијата ја направи Мигел Риос, локален новинар и хуманитарец, и истата стална вирална преку социјалните мрежи и набргу во Аргентина почнаа да ја викаат „фотографија која што ја засрами цела држава“.

„Се срамам што сум милионер и се фалам со својот луксузен начин на живот, додека другите умираат за вода и храна“, е само една од изјавите на луѓето кои се вознемирија од суровата реалност пренесена преку оваа фотографија. Искрено се надеваме дека сето ова нема да остане само на коментари на социјалните мрежи и ќе предизвика одговорните да ги засукаат ракавите и да ја понудат помошта што е и повеќе од потребна.

„Се надевам дека сите сфативме дека работиме нешто погрешно како држава“, напиша новинарот Мигел кој ја направи фотографијата.

Ова не е Бангладеш, ова е Македонија – близнаците Тео и Тони и покрај донациите се уште се без струја и вода (ајде да бидеме хумани и да помогнеме сите заедно) >>

barate

 


Booking.com