Анкета ...

Не знам колкумина од вас го виделе, но новиот плоштад Скендербег, кој е дел од проектот Скопје 2014 целосно е украсен со мозаици кои ја раскажуваат албанската идеја за независност и самостојност, борбата за ослободување на Косово, за албанските преродбеници и сл... Од другата страна на камениот мост пак, покрај фонтаните прскалки и воинот на коњ ве чека и цела плејада од македонски и севозможни херои кои некогаш живееле на ова тло, но кога местово било центар на светот, за разлика од сега кога е последна дупка на шупелката наречена Балкански полуостров. Интересно е тоа што и двата плоштада се дел од проектот Скопје 2014, значи дело на големиот архитект за кој до вчера многумина мислеа дека е Груевски.

Што мислите, кој стои зад овој проект и кој од овие два дела ви изгледа по кич – Ацо или културниот треш кај споменикот на Скендербег?

 

 

barate

loading...

Booking.com