Православните верници денес го слават вториот ден од Божиќ посветен на Собор на Пресвета Богородица

Ден по раѓањето на Исус Христос верниците треба да и оддадат почит на Богородицата што го роди Месија – спасителот на човечкиот род. Овој празник се нарекува Собор на Пресвета Богородица затоа што на овој ден се собираат верниците да ја прослават Богородица.

Еве што треба да изговорат верниците на денешен ден:

„Раѓањето Твое, Христе Боже наш, го озари светот со светлина на знаењето; во неа пак, оние што им служеа на ѕвездите од ѕвездата се учеa Тебе да Ти се поклонуваат, Сонце на правдата, и да Те познаат Тебе, Исток на висините,
Господи, Слава Ти.“

Божиќ во нашите домови треба да се слави три дена.

Третиот ден се слави споменот на Светиот првомаченик и архиѓакон Стефан, кој во Македонија е и именден на оние што го носат неговото име.

Еве што треба да изговорат верниците на утрешниот ден:

„Првомачениче Христов и апостоле, со добар подвиг си се подвизувал, и си го изобличил безбоштвото на мачителите. Бидејќи со камења беше убиен од рацете на беззакониците, прими венец од Десницата што е во височините, а на Бога Му се молеше, извикувајќи:“

„Господе, не им го земај ова за грев!“

barate

 

loading...

Booking.com