По повод Меѓународниот ден на Белиот стап - симбол на слепите лица, на 15 Октомври, невладините организации НВО и Детски свет сплотени под една капа “Нов Почеток”, ќе го одбележат денот со низа активности.

Програмата започнува во Сабота со интерактивна игра во која млади лица со сетилна попреченост и лица без попреченост ќе се дружат во ЛасерХант центарот со почеток од 10:30ч до 12:00ч, дружењето продолжува во меѓународното училиште “НОВА”, каде во 14ч ќе започне фудбалски натпревар помеѓу екипите НОВА и Нов Почеток.

Хуманитарниот настан ќе се одржи во 19:30ч во Салон 19 19, каде ќе се зборува за основната мисија и цел на овие две невладини организации, достигнување на еднаков развој на социјалната инклузија на територија на цела Република Македонија, и потребата од создавање услови за воспоставување и промовирање на настани и иницијативи базирани на интеракција на младите со и без попреченост во секојдневниот живот.

Дел од програмата е и неделното гостувањето во Радовиш на манифестацијата `Самун ем Татлија` на покана на градоначалинкот Сашко Николов.

Меѓу сите активности НВО и Детски свет го најавуваат отварањето на првиот младински инклузивен центар за лица со сетилна попреченост, во Среда, 19 Октомври во 14ч. Центарот е лоциран на ул.Анкарска 29А, и ќе нуди секаков вид на услуги кои лицата со сетилна попреченост им е отежнато да ги обавуваат сами, од правни услуги, семејни советувања, обуки и едукација во вештини на зборување и ориентација во макро и микро просторот.

Ве покануваме да бидете дел од оваа иницијатива, да го подржиме овој проект и да донираме за негово остварување.

Повеќе информации за настанот побарајте тука >>

 

barate

loading...


МОЖЕБИ ЌЕ САKАТЕ ДА ГО ВИДИТЕ И ОВА

 

ПОПУЛАРНО


Booking.com

 

ШТО МИСЛИТЕ ЗА ОВА?