Вчера во Скопје почина кралицата на ромската музика.

Есма беше голем хуманист и заедно со нејзиниот сопруг, односно ансамблот Теодосиевски има одржано бројни хуманитарни концерти како во бивша Југославија, така и низ целит свет. Таа пред неколку години на американското државно радио Ен-Пи-Ар беше вбројана меѓу врвните гласови меѓу кои се најдоа и имињата на Ма­ха­ли­ја Џек­сон, Нус­рат Фа­тех ,Али Кан и Иги Поп што и не треба да не чуди бидејќи имаше бројни настапи насекаде, но и голем број признанија од целиот свет. Таа и самата во една пригода има изјавено дека има многу работи направено и постигнато во светот, ама во Македонија многу малку се знае за тоа. Реџепова во 2013 година ја доби престижната титула национален уметник на Република Македонија.

Есма почина на 73 годишна возраст.

 Почивај во мир, кралице!

 


Booking.com