Појадок на шпански начин

Како Шпанците го започнуваат својот ден и со што ги полнат батериите за нови работни победи? Ви ги откриваме посебностите на појадокот во Шпанија...

shpanskipojadok1

Од мали нозе ни кажуваат дека појадокот е најважниот оброк во денот. Тоа е првиот оброк со кој го започнуваме новиот ден, па затоа е важно да биде богат со намирници кои се му потребни на нашиот организам како би имале доволно енергија за сите предизвици кои не очекуваат. Појадокот во Шпанија е многу едноставен – воглавно го сочинуваат кафе, чај или топло чоколадо, кои се послужуваат со пржени колачи, наречени чуро (churro). Но, таквиот обичај е чест во големите градови каде што поради забрзаниот ритам на живеење луѓето немаат време за подготовка на обилен оброк. Со шолја кафе знаат да изедат и тост со маслиново масло, која е честа состојка во шпанската кујна. Откако комплетно ќе се разбудат, што значи кога се спремаат и појдат на работа, сепак изедат нешто поконкретно како омлет или запечен сендвич со шунка и сирење, познат како сендвич – миксто.

shpanskipojadok2

Она што Шпанците го имаат за појадок зависи не само од начинот на живот, туку и од регионите во земјата каде што живеат. Така на пример фармерите чија што работа е физички напорна, го започнуваат денот со обилен и калоричен појадок како би имале доволно сила и енергија за да ги извршуваат тешките физички обврски. За разлика од нив, оние кои живеат во градовите – во случајов, мислиме само на оние кои не извршуваат тешки физички работи – и кои работат во канцеларија, имаат скромен појадок. Некои од популарните состојки за појадок во Шпанија се кафето, лебот, доматите, екстра девствено маслиново масло, сол и димена шунка. Тоа се воедно и состојките на јадењето наречено Пан Тумака, оброк кој е обележје на Каталонија. Имено, појадокот во Шпанија се разликува како и самата географија на државата. Во Андалузија поголемиот дел од храната е лута и многу зачинета, додека западниот регион Естремадура е познат по колбасите и шунката кои таму се важна состојка на појадокот.

Денес Шпанија е отворена за различни култури ширум светот, од кои презема различни обичаи и навики. Тие од Америка во Европа ги имаат донесено состојките кои во куните низ Европа се користат скоро секој ден. Во минатото, Маурите имале големо влијание како на самата Шпанија како држава, така и на нивната кујна, што и денес е видливо по употребата на намирници кои Маурите ги имаат донесено во тоа подрачје, како што се мелените бадеми и зачините како шафран, цимет, оревчиња и слично.

Појадокот на шпански начин вклучува неколку видови леб, путер, џем од маслиново масло и природен овошен сок, а кафето служи како заокружување на циклусот на Шпанците, будејќи ги за денот кој што е пред нив.

Затоа од големата палета на вкусни оброци, ние се решивме да ви го претставиме еден од познатите шпански рецепти, кој истовремено е и едноставен за подготовка. А тоа е

Шпанска тортиља од компири

shpanskipojadok3

Потребни состојки:

1 главица кромид
2 компири од средна големина
4 јајца
Сол
Црн пипер
Маслиново масло
Рузмарин
150 грама печурки (може и кулен)
2 средни домати

Начин на подготовка:

Исчистете го компирот и кромидот исечете го на кругови. Во доста масло, на ниска температура, издинстајте го суровиот компир со кромидот, додека не омекне. Водете сметка компирот да не добие румена боја. Изматете ги јајцата додека не станат пенасти. Ставете сол и црн пипер по вкус. Додајте го зеленчукот и промешајте.

shpanskipojadok4

На страна, во чист сад, загрејте две лажици масло и потоа посипете го во мешавината од јајца и компири. Не мешајте, туку бргу распоредете ја смесата по целата тава. Потоа протресете ја, за да не се залепи. Кога долната страна ќе се испржи, внимателно завртете ја на другата страна, додајте лажичка масло и испржете го и на другата страна. Кога јајцата ќе добијат румена боја, тргнете ги од огинот и послужете ги.


Разгледајте го новиот број »


РЕСТОРАНИ

Каде и што да јадете?
Највкусните јадења...
Оди во Шопинг »



ХОТЕЛИ

Хотели во Македонија
Рубрика за туризам...
Т. Агенции »



МОДЕРНА

Ахх.. модерни времиња
Рубрика за мода...
Трендови »



ШОПИНГ

Шопинг манија
Рубрика за шопинг ...
Попусти »



КУЛТУРАТОР

Party People
Секс, гламур и (не) култура ...
Настани »





Топ модели
Најдобрите модели од Македонија и светот...
Пријави се »


MAGAZINE

Разгледај го »


КЛУБ

Рекламирај се
Ако сакате вашиот бизнис да биде дел од Штипка, контактирајте не:
++ 389 71 318 485
Прати E-маил »



maskara
fustanot-na-lelena

Нема да ви се верува колку чини фустанот што го носеше Јелена Карлеуша


27 Август 2014, 11.55
 RED CARPET 
Претходно пишувавме дека Јелена Карлеуша се појави на сараевскиот филмски фестивал како вистинска дива, во прекрасен фустан на Версаче чија што цена не ја знаела, како што изјави самата таа, бидејќи и бил подарок. Веќе сите разбраа дека Јелена Карлеуша на црвениот килим во Сараево носеше креација...
Прочитај повеќе »
kako-da-napravite-ovosen-jogurt

Како да направите овошен јогурт со шумски плодови


30 Август 2014, 14.34
 Рецепти 
Денес ќе ви претставиме еден едноставен рецепт како да направите домашен овошен јогурт кој може да ви биде супер  јадење за појадок. Доколку сакате да се исхранувате здраво и да држите диета, овој рецепт ќе ви биде од голема корист. Можете да го користите наутро, за појадок, а што е најважно...
Прочитај повеќе »