WHERE

Кликни тука и внесете го вашиот субјект бесплатно >>

Планинарски дом Китка

Контакт Нема информации

Опис

Китка — планина во Македонија, која се наоѓа југоисточно од градот Скопје. Таа е дел од најголемиот македонски планински масив Мокра Планина и претставува негова североисточна гранка. На запад се поврзува со планинатаКараџица, а на југ со Голешница. Највисок врв е врвот Лисец со надморска височина од 1.588 метри, а на билото се истакнува и врвот Красна со 1.565 метри надморска височина и препознатливи карпести облици. Билото на планината Китка претставува вододелница на долините на Маркова и Кадина Река. Изобилува со богат шумски фонд, претежно одлистопадни дрвја (бука, даб, јасика) како и нискостеблести и грмушести зимзелени растенија, поради што е многу раширена дивата сеча на дрва која немилосрдно ја пустоши шумата. На планината се обележани повеќе планинарски патеки кои се дел од трансферзалата „Македон“ која оди кон Солунска Глава, а постојат и возобновениот планинарски дом „Китка“ како и туристичката викенд населба „Мала Река“. На нејзината северозападна падина е расположена областаТорбешија.

Специфики

Локација

Скопје, Македонија

Коментари

 

 

ПОПУЛАРНО


Booking.com